måndag 24 september 2012

Goda tekakor

Igår kväll blev det storbak. Fyra plåtar med tekakor att fylla upp frysen med. Receptet har jag hittat på nätet, tror att det ursprungligen är Leilas tekakor. Här kommer receptet:

12 st tekakor

• 5 dl mjölk
• 4 dl havregryn
• 1/2 msk salt
• 1 msk ljus sirap
• 150 g smör
• 25 g färsk jäst
• 8-9 dl vetemjöl

Tillagning:
1. Värm mjölken till ca 50 grader och häll sedan i havregryn, salt och sirap. Låt blandningen stå och svälla i ca 20 min.
2. Smält smöret och häll ner det i grynblandningen.
3. Smula ner jästen och blanda ordentligt.
4. Tillsätt vetemjölet lite i taget tills det blir en lös deg.
5. Jäs degen under bakduk till dubbel storlek i ca 30 minuter.
6. Sätt ugnen på 225 grader.
7. Knåda degen på mjölat bakbord. Dela den i tio bitar och kavla ut till runda tekakor, ca 1 cm tjocka.
8. Nagga dem med en gaffel och jäs under bakduk på plåt med bakplåtspapper i ca 30 minuter.
9. Grädde dem i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Väldigt enkelt och goda blir dem!



2 kommentarer:

  1. Duktig du är! Tekakorna är en favorit här hemma också så kanske ska passa på å baka lite jag me idag när jag är ledig! :) imorgon ska vi ha riktigt mysigt, god frukost och marknad! Puss Tess

    SvaraRadera
  2. Jag hittade bloggen tur! Låter som ett jättebra recept, ska jag ta och prova! Vilken fin tröja Meja har, är den från farmor tro:) Kaam Malin

    SvaraRadera